Handige keukentechnieken
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu.
Voordat je begint nog even dit
Hygiëne en veiligheid – zo doe je dat
Zorg voor een schoon en opgeruimd aanrecht
Was je handen met zeep en droog ze goed af
Gebruik een schone handdoek, theedoek en vaatdoek
Doe een schort voor, stroop je mouwen op en maak je haren vast
Bescherm je vingers
Er zijn speciale koksmessen, dunschillers en vingerbeschermers te koop waarbij, het woord zegt het al, je vingers beschermd worden tijdens het snijden.
Tip 1: neem voldoende tijd voor het maken van het eten.
Tip 2: ruim tussendoor al zoveel mogelijk op. Zo houd je overzicht en blijft je werkplek schoon.
Denk aan het milieu
Afval scheiden en zo min mogelijk voedsel verspillen, draagt bij aan een beter milieu. Wat kun je makkelijk zelf doen voor een betere leefomgeving?
- Plastic, groente- en -fruitafval, papier en glas scheiden van het restafval
- Restjes uit de koeling of vriezer verwerken in een ander gerecht
- Minder vlees eten en vlees vervangen
- Groente en fruit van het seizoen gebruiken en van Hollandse bodem
- Zoveel mogelijk producten zonder verpakking kopen, neem zelf een tas of bakje mee
Techniek & trucs
Snipperen: is een techniek waarbij met een koksmes in gelijkmatige kleine blokjes gesneden wordt
Uitpersen: is een techniek waarbij de belangrijkste smaakstof vrijkomt bij het uitpersen, bijvoorbeeld bij citroen
Zeven: door bloem te zeven komt er meer zuurstof bij, waardoor je gebakken gerechten veel luchtiger worden
Pureren: producten tot een smeuïge massa maken. Dit doe je in de blender, keukenmachine of met de staafmixer
Bakken: voedsel in een pan of koekenpan op een matig tot hoog vuur garen
Fruiten: groenten in kleine hoeveelheid olie op een laag vuur verhitten, tot ze zacht en glazig zijn
Koken: pasta, rijst, groenten, aardappelen, vlees of vis garen in kokend water
Rijzen: nadat alle ingrediënten aan het deeg zijn toegevoegd en het gekneed is, laat je het even ‘rusten’. Zo zet het uit en wordt het luchtig
Pruttelen: zachtjes koken, borrelen op het vuur
Poffen: het bereiden van voedsel door het sterk te verhitten, zonder water of olie toe te voegen, meestal in de oven
Zó snijd je echt handig een paprika
De makkelijkste manier om een paprika te snijden, is door eerst de bovenkant te verwijderen. Met een scherp mesje snijd je rondom de groene steel waarna je de bovenkant als een deksel van de paprika haalt. Als de bovenkant vastzit, draai je ‘m gewoon een beetje rond om de zaadlijsten te breken.
Trek daarna met je vingers de grote zaadlijsten uit de paprika. De meeste zaadjes komen dan al direct mee. Klop de paprika nog even uit of spoel de binnenkant schoon onder de kraan. Ook de bovenkant van de paprika kun je natuurlijk gewoon gebruiken. Zo gebruik je de hele paprika en verspil je niets.
Dé truc om een ui te snipperen
Een ui snipperen is eigenlijk heel erg makkelijk, helemaal als je dit simpele trucje van de klauw* gebruikt.
Verwijder het velletje van de ui. Halveer de ui en leg de helften met de snijkant naar beneden. Daarna snijd je de ui van boven in reepjes, maar ga je net niet helemaal door tot het einde zodat je de ui kan blijven vasthouden. Tenslotte knijp je de ui samen en snijd je deze overdwars nogmaals in. Als je daarna plakjes van de ui snijd, heb je de perfecte snippertjes.
Zo snijd je veilig een tomaat
Voordat je gaat snijden, verwijder je met je vingers eerst het steeltje. Was de tomaat. Leg de tomaat op een snijplank. Snijd de tomaat nu eerst door de helft met een scherp, gekarteld mesje. Leg de tomaat met de snijkanten op je plank. Snijd één helft in plakjes, duw ze tegen elkaar aan en draai de tomaat op je plank. Snijd de tomaat nu verder in blokjes.
*Klauwvorm – even oefenen en dan kun jij dit óók
Bij de klauwvorm is de hand die het eten vasthoudt jouw ‘helpende hand’. Hiermee houd je het product vast dat gesneden moet worden en bepaal je hoe groot de stukjes worden. Als je rechts snijdt maak je een soort klauw van je linkerhand en als je links bent van je rechterhand. Je vingertoppen en je duim krul je iets naar binnen, waardoor je nagels iets onder je hand schuiven. Op deze manier kun je niet in je vingers snijden.
Leg het eten op een snijplank met de platte kant naar beneden (eerst doormidden snijden). Plaats je hand vervolgens op het eten dat je wilt gaan snijden.
Met je rechterhand ga je snijden. Het lemmet van het mes zet je tegen de knokkels van je linkerhand aan. Het puntje van het mes begint op de plank, net over het product. Vanuit het puntje ga je snijden in een voorwaartse, soepele hakbeweging. Er is constant contact met de plank. Je hand trek je na elke hakbeweging steeds een beetje naar achteren, zodat je steeds een klein stukje van het eten kunt afsnijden.
Wat heb je nu écht nodig in de keuken
Dit keukengereedschap helpt jou bij het maken van je gerechten. Je kunt ze elke dag gebruiken en ze maken het koken makkelijker.
Dunschiller
Tang
Koksmes/schilmes/gekarteld broodmes
Een grote pan
Koekenpannen in verschillende maten
Houten lepels en spatels
Rasp
Mengkommen
Snijplanken
Vul de voorraadkast met houdbare producten
Denk aan producten zoals olie, azijn, kruiden, zout, pasta, rijst en groente of fruit in blik. Heel erg makkelijk om dit altijd in huis te hebben. Zo grijp je nooit mis en hoef je alleen nog maar de verse producten te kopen. Dat is slim en vooral heel makkelijk!